-Immuuntherapie bij melanoom kansrijker bij gezond dieet

Het eten van een mediterraan dieet, rijk aan vezels, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en polyfenolen, is in verband gebracht met verbeterde immuuntherapieresponspercentages en progressievrije overleving bij gevorderde melanoompatiënten, zo blijkt uit een nieuwe studie die in oktober op de UEG in Wenen is gepresenteerd.

Experts verwachten dat het dieet een belangrijke rol zal spelen in het succes van immunotherapie en proeven worden uitgebreid om de resultaten voor verschillende tumortypes te onderzoeken, waaronder spijsverteringskankers.

Een mediterraan dieet, met enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten uit olijfolie, noten en vis, polyfenolen en vezels uit groenten, fruit en volkoren granen, was significant geassocieerd met een verbeterde respons op immunotherapie-medicijnen, genaamd Immune Checkpoint Inhibitors (ICI's). ICI's, die zeer succesvol zijn geweest bij de behandeling van melanoom, werken door het blokkeren van controlepunten van het immuunsysteem, die vervolgens de lichaamseigen T-cellen dwingen kankers aan te vallen.

De nieuwe multicentrische studie door onderzoekers uit het VK en Nederland, registreerde de inname via de voeding van 91 patiënten met gevorderd melanoom, die werden behandeld met ICI-medicijnen en volgde hun voortgang met regelmatige radiografische responscontroles.

Naast een significant verband met het totale responspercentage, was een mediterraan dieet significant geassocieerd met progressievrije overleving na 12 maanden.

Laura Bolte, auteur van de studie en promovendus onder supervisie van prof. Rinse Weersma van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Nederland, merkte op: "ICI heeft bijgedragen aan een revolutie in de behandeling van verschillende soorten geavanceerde kankers. Onze studie onderstreept het belang van voedingsevaluatie bij kankerpatiënten die een ICI-behandeling starten en ondersteunt een rol voor voedingsstrategieën om de resultaten en overleving van de patiënt te verbeteren."

Uit de studie bleek ook dat het eten van volkoren granen en peulvruchten de kans op het ontwikkelen van door geneesmiddelen veroorzaakte immuungerelateerde bijwerkingen, zoals colitis, verminderde. Daarentegen werd rood en bewerkt vlees geassocieerd met een grotere kans op immuungerelateerde bijwerkingen.

"De relatie van ICI-respons met voeding en het darmmicrobioom opent een veelbelovende en opwindende toekomst om de behandelingsreacties te verbeteren. Klinische onderzoeken die het effect van een vezelrijk dieet, ketogeen dieet en suppletie van omega-3 onderzoeken, zijn aan de gang. Aangezien ICI-therapie wordt uitgebreid naar verschillende tumortypes, waaronder spijsverteringskankers, zouden deze studies in de toekomst behandelingsvoordelen kunnen opleveren voor een grote groep kankerpatiënten”, voegde Laura Bolte eraan toe.


Het onderzoek van Bolte en collega’s is nog niet gepubliceerd.