Stress beïnvloedt effectivi­teit immuun­therapie

Stress beïnvloedt effectivi­teit immuun­therapie

Stress is geassocieerd met een verminderde effectiviteit van immuuntherapie bij melanoom. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut, dat onlangs werd gepubliceerd in Nature Medicine. “In de zoektocht naar gepersonaliseerde kankerbehandelingen kan deze bevinding richting geven aan het gesprek in de spreekkamer”, vertelt Itske Fraterman, promovendus in het Nederlands Kanker Instituut.

Dit recente onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut, gepubliceerd in Nature Medicine, wijst op een verband tussen stress en verminderde effectiviteit van immuuntherapie bij melanoom. Stress blijkt het immuunsysteem te beïnvloeden door regulatoire T-cellen te verhogen en CD4- en CD8-positieve T-helpercellen te verlagen, wat de immuunrespons, vooral versterkt door immuuntherapie, verzwakt. Deze bevindingen zijn gebaseerd op analyses van de PRADO-trial, waarbij een significant verschil in overleving werd vastgesteld tussen melanoompatiënten die stress ervoeren en zij die dat niet deden. Patiënten met stress vertoonden een verminderde respons op de behandeling en een hogere kans op terugkeer van de ziekte.

Dit benadrukt het belang van aandacht voor de kwaliteit van leven en stressmanagement in de behandelkamer. Promovendus Itske Fraterman, betrokken bij het onderzoek, benadrukt dat de resultaten aangeven dat stress een aanzienlijke factor kan zijn in de kankerbehandeling, en pleit voor meer ruimte voor de gevoelens van patiënten in de behandelkamer. Er wordt gesuggereerd dat interventies zoals het voorschrijven van bètablokkers of het bevorderen van mindfulness kunnen helpen.

De invloed van stress op de behandeling van kanker blijft vooralsnog vaag, denkt Fraterman. “Iedere patiënt gaat anders om met stress. De klinische cutoffs die wij hanteren zijn geen one-size-fits-all. We zouden daarom het concept stress – en de invloed op het immuunsysteem – eerst beter in kaart moeten brengen. Niet alleen in een neoadjuvante setting, maar ook in adjuvante en gemetastaseerde settings. “De resultaten van de NADINA-studie, een gerandomiseerde klinische trial die de werkzaamheid onderzoekt van een geneesmiddelcombinatie bij stadium III melanoom, zou onze resultaten kunnen bevestigen.”

Hoewel het concept van stress en de impact ervan op kankerbehandelingen nog vaag is, biedt dit onderzoek kansen voor gepersonaliseerde behandelingen en benadrukt het het belang van het bespreken van stress in de behandelkamer.

Verder lezen Nature Medicine>>