Werken onder de zon veroorzaakt 1 op de 3 sterfgevallen als gevolg van niet-melanome huidkanker, zeggen de WHO en de IL

Werken onder de zon

Bijna 1 op de 3 sterfgevallen als gevolg van niet-melanome huidkanker wordt veroorzaakt door werken onder de zon, volgens gezamenlijke schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), die vandaag zijn gepubliceerd.

Uit het onderzoek gepubliceerd in Environment International blijkt dat buitenshuiswerkers een grote en toenemende last van niet-melanome huidkanker dragen en roept op tot actie om dit ernstige gevaar op de werkplek en het verlies aan levens van werknemers dat dit veroorzaakt te voorkomen.

Volgens de gezamenlijke schattingen werden in 2019 1,6 miljard mensen in de werkende leeftijd (15 jaar of ouder) blootgesteld aan ultraviolette straling van de zon terwijl ze buitenshuis werkten, wat overeenkomt met 28% van alle mensen in de werkende leeftijd. Alleen al in 2019 stierven bijna 19.000 mensen in 183 landen aan niet-melanome huidkanker doordat ze buiten in de zon hadden gewerkt. De meerderheid (65%) was man.

“Onbeschermde blootstelling aan ultraviolette straling op het werk is een belangrijke oorzaak van huidkanker op het werk”, zegt dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. “Maar er zijn effectieve oplossingen om werknemers te beschermen tegen de schadelijke zonnestralen en de dodelijke gevolgen ervan te voorkomen.”

Volgens de schattingen is beroepsmatige blootstelling aan ultraviolette straling van de zon de werkgerelateerde risicofactor met de op twee na hoogste toe te schrijven last van sterfgevallen door kanker wereldwijd. Tussen 2000 en 2019 is het aantal sterfgevallen door huidkanker als gevolg van beroepsmatige blootstelling aan zonlicht bijna verdubbeld (een stijging met 88% van 10 088 sterfgevallen in 2000 naar 18 960 sterfgevallen in 2019).

“Een veilige en gezonde werkomgeving is een fundamenteel recht op het werk”, zegt Gilbert F. Houngbo, directeur-generaal van de ILO. “Dood veroorzaakt door onbeschermde blootstelling aan ultraviolette straling tijdens het werk kan grotendeels worden voorkomen door kosteneffectieve maatregelen. Het is dringend noodzakelijk dat regeringen, werkgevers en werknemers en hun vertegenwoordigers samenwerken in een raamwerk van goed gedefinieerde rechten, verantwoordelijkheden en plichten om het beroepsrisico van blootstelling aan UV te verminderen. Dit kan jaarlijks duizenden levens redden.”

Op basis van dit onderzoek roept de WHO op tot meer actie om werknemers te beschermen tegen gevaarlijk werk buitenshuis in de zon. Omdat huidkanker zich na jaren of zelfs decennia van blootstelling ontwikkelt, moeten werknemers vanaf jonge arbeidsleeftijd op het werk beschermd worden tegen ultraviolette straling van de zon. Regeringen moeten beleid en regelgeving opstellen, implementeren en handhaven die werknemers in de open lucht beschermen tegen door de zon veroorzaakte huidkanker door schaduw te bieden, de werkuren te verschuiven van de zonnemiddag, onderwijs en training te bieden en werknemers uit te rusten met zonnebrandcrème en persoonlijke beschermende kleding (zoals breedgerande hoed, overhemden met lange mouwen en lange broeken). Er moeten beschermende maatregelen worden genomen wanneer de ultraviolette index, een schaal die de hoeveelheid huidbeschadigende ultraviolette straling aangeeft, 3 of hoger is.

WHO, ILO, de Wereld Meteorologische Organisatie en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties hebben onlangs de SunSmart Global UV-app gelanceerd die buitenwerkers kunnen gebruiken om hun blootstelling aan ultraviolette straling van de zon te schatten.

Daarnaast omvatten maatregelen om het risico op huidkanker te verminderen onder meer het vergroten van het bewustzijn van werknemers over wanneer beroepsmatige blootstelling aan ultraviolette straling van de zon plaatsvindt en dat deze huidkanker veroorzaakt, en door het aanbieden van diensten en programma's om vroege tekenen van huidkanker op te sporen.

Deze schattingen zijn gebaseerd op een recent WHO-rapport van een systematische review en meta-analyse, waarin werd benadrukt dat beroepsmatige blootstelling aan ultraviolette straling van de zon geassocieerd is met een geschat 60% verhoogd risico op het ontwikkelen van niet-melanoom huidkanker. Deze risicoschatting was gebaseerd op een gepoolde analyse van 25 patiëntcontrolestudies met 286.131 deelnemers woonachtig in 22 landen in drie WHO-regio's. De WHO en de ILO schatten het aantal mensen dat op het werk aan ultraviolette straling van de zon wordt blootgesteld, op basis van 166 miljoen gegevenspunten uit 763 enquêtes voor 96 landen en gebieden die alle zes de WHO-regio's bestrijken, die tussen 1 januari 1996 en 31 december 2021 werden verzameld.

Niet-melanome huidkanker verwijst naar een groep kankersoorten die zich ontwikkelen in de bovenste lagen van de huid. De twee belangrijkste subtypes van deze kanker zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. De term "werkende leeftijd" verwijst doorgaans naar de minimumleeftijd waarop een persoon wettelijk mag werken in een bepaald rechtsgebied. In veel landen is de minimale arbeidsleeftijd 15 jaar.